Natuurlijk help ik je graag!

Natuurlijk help ik je graag!
Herken je dit, pleasegedrag?

Regelmatig komen er mensen – met name vrouwen – met klachten zoals extreme vermoeidheid, overspannenheid, burn-out met depressieve klachten bij me. Wat vaak naar voren komt is een aanwezigheid van hoge sensitiviteit wat maakt dat je je ontzettend goed kunt inleven in anderen, dus buitengewoon met je gevoelssprieten gericht bent op de omgeving.  Je weet exact wat een ander nodig heeft en voelt je geroepen de ander dat te geven.  Echter, is het vaak zo dat je jezelf hierbij vergeet.

Het reddersyndroom.
Onbewust heb je het gevoel dat je de enige bent die in staat is de ander te helpen. Met als gevolg dat je jezelf uitput, want je voelt je eigen grenzen niet meer. Het pleasen of zorgen voor die ander gaat ten koste van jezelf. Dit kan erg ver gaan met alle gevolgen van dien. Die ander is belangrijker dan jij bent of je hebt jezelf zo groot gemaakt dat je de ander onbewust graag afhankelijk van je wil maken. Het aanvoelen en willen helpen is op zich geen probleem, het is juist een mooie kwaliteit. Echter niet wanneer het ten kostte van jezelf gaat en je uiteindelijk jezelf kwijt raakt of verliest. Je voelt je dan opgebrand, je mist balans en je voelt je alsmaar verantwoordelijk voor die ander.

Je helpt de ander er niet mee.
Het lijkt de laatste tijd wel alsof met name vrouwen zich steeds onzeker voelen en zich in alle bochten wringen om lief, leuk, zorgzaam en aardig gevonden te willen worden. Voor wie of wat houd je alle ballen in de lucht? Je bent alleen maar gericht op de ander en wat de ander mogelijk van je verwacht en denkt, dus bezig met de omgeving/buitenwereld. Na jaren aanpassen, kun je jezelf kwijt raken met alle gevolgen van dien. Weg zelfvertrouwen, weg eigen kracht, weg van wie je werkelijk bent. Heus, met pleasen bereik je uiteindelijk helemaal niets. Je helpt de ander er niet mee en vooral jezelf niet. Des te meer je je aanpast des te minder mensen je helpt. En je hoofd die maakt er een mooi verhaal van wanneer je niet krijgt waar je diep van binnen zo naar verlangt: het ligt aan de ander, immers je doet zo je best om geliefd te zijn.

Pleasegedrag.
De oorzaak van je pleasegedrag zit in het niet accepteren en liefhebben van jezelf. Dit zit zo diep verborgen in je onderbewustzijn, dat het moeilijk is om erbij te komen of helemaal niet bij te komen is. Je hoofd helpt je daar graag bij en zorgt ervoor dat je met je vinger naar de ander wijst. Het ligt niet aan jou, maar aan de ander. Echter zit diep onder de oppervlakte de werkelijke oorzaken. Mooi mens, sta op en ga staan voor jezelf door weer in je eigen kracht te staan. Geef jezelf (je innerlijk kind) de erkenning, aandacht en waardering waar je in wezen zo naar op zoek bent of naar verlangt.

(H)erken je eigen pleasegedrag
Heb moed om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Misschien ben je onbewust bang voor ruzie, conflicten, afwijzing of heb je angst om te verliezen, iemand kwijt te raken.  Misschien handel je uit schuldgevoel? Durf het te voelen. Je beschermingsmechanisme (hoofd) wil je behoeden tegen de pijn wat maakt dat je onbewust niet naar die pijnstukken gaat. Je hoofd is in staat om een flinke muur te bouwen waardoor het niet makkelijk zal zijn om daar naar toe te gaan waar de werkelijke oorzaak ligt, smachtend om gezien te worden, erkenning te krijgen en vooral heling te krijgen.

Handelen uit liefde.
In wezen denk je uit liefde te handelen, echter geef je een deel van jezelf op ten gunste van de ander. Of je de ander daarmee werkelijk helpt? Nee, niet dus. Want hoe kun je nu iemand helpen of voor iemand zorgen terwijl je niet in staat bent om goed voor jezelf te zorgen? Het pleasen zal je zowel privé als zakelijk tegenkomen. Het is jouw manier van leven geworden oftewel jouw manier van overleven. Het put je uit, het vreet energie wanneer je telkens over je grenzen heen laat gaan. Hoe is het voor jou om Nee te zeggen tegen die ander en Ja te zeggen tegen jezelf? Wat komt er dan bij je op? Angst om afgewezen te worden? Angst wat anderen wel of niet van je zullen denken? Eigenlijk wijs je jezelf continu af wanneer je je pleasegedrag in stand houdt.

Oorsprong zit in je verleden.
De onderliggende oorzaken van pleasegedrag vindt zijn oorsprong in het verleden. Mogelijk heb je als kind onbewust voor een of beide ouders gezorgd doordat zij niet voldoende beschikbaar voor je konden zijn door allerlei omstandigheden. In ieder geval zit de oorsprong in je systeem/gezin van herkomst. Dat wat je vroeger hebt gemist aan zorg, aandacht, liefde en erkenning etc maakt dat je pleasegedrag hebt ontwikkelt om alsnog dat wat je gemist hebt te krijgen. Deze patronen van vroeger worden herhaalt in het nu. Onze basisbehoeftes willen we alsnog vervuld zien te krijgen door de ander. Het is jouw innerlijk kind die alsnog snakt naar de erkenning en liefde.

Gedoe.
Helaas brengt je dit gedrag uiteindelijk gedoe. Je wordt niet aardig gevonden, maar je laat over je heen lopen. Je behoudt niet je relatie maar riskeert telkens een breuk. Je krijgt niet wat je wilt, integendeel en het put je uiteindelijk compleet uit. Immers onbewust handel je zoals je niet wilt handelen. Het niet in contact/verbinding zijn met jezelf, het niet luisteren naar wat je werkelijk wil, is fysiek en emotioneel uitputtend.

Regelmatig organiseer ik themadagen/workshops middels opstellingen/systemisch werk. Wanneer jij je herkent in het bovenstaande adviseer ik je van harte eens deel te nemen aan 1 van deze workshops. Je zult niet enkel met inzichten naar huis gaan, maar ook kwartjes horen vallen met de aha momenten: dagen, weken en soms zelfs nog jaren daarna. Het brengt je bewustzijn, groei en ontwikkeling.

Waarom met paarden?
Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en energie. Ze voelen direct dat er iets is wat aandacht vraagt. Paarden streven naar balans in de kudde, immers dit is nodig voor hun overleving. Dat wat niet klopt of ontbreekt/nodig is wijzen ze aan, maken ze zichtbaar. Het bijzondere is dat het paard juist reageert op wat wij het meest afweren. Dit kan confronterend zijn maar uiteindelijk heel bevrijdend.

Voor meer informatie en/of deelname aan een van mijn workshops verwijs ik je naar de Agenda.

Hartelijke groet,
Sandra Slym

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *