Opstellingen met behulp van paarden

 • Zie je bepaalde patronen steeds terugkeren in je leven?
 • Heb je last van klachten (fysiek en/ of emotioneel) of ervaar je dat je telkens tegen hetzelfde probleem aan loopt?
 • Voel je vaak een onverklaarbaar verdriet?
 • Ben je snel moe?
 • Merk je dat je gevoelig bent voor prikkels en heb je vaak last van een vol hoofd?
 • Of ben je gewoon op zoek naar meer verdieping in je leven?

Het kan zijn dat je klachten veroorzaakt worden door een systeem waar je in zit. We maken allemaal deel uit van verschillende systemen. Zo ben je op je werk onderdeel van een organisatiesysteem, vormt je gezin een systeem en is ook je familie een systeem. Al deze systemen hebben invloed op ons functioneren en welbevinden, ook al zijn we ons daar meestal niet van bewust.

Een opstelling (een ruimtelijke weergave van een systeem) met paarden geeft inzicht in wat er aan de hand is en werkt helend. Een opstelling maakt de onbewuste dynamiek in een systeem namelijk zichtbaar en dit geeft verhelderende en bevrijdende inzichten. Je snapt opeens hoe het komt dat je bepaalde problemen ervaart en weet ook wat je kunt doen om ze op te lossen.

Een opstelling kan maanden, soms zelfs jaren doorwerken. Telkens vallen er puzzelstukjes op hun plaats. Zodat je steeds meer rust krijgt in je hoofd, je klachten gaandeweg verminderen of verdwijnen en je vrijuit verder kunt groeien.

HOE EEN FAMILIEOPSTELLING IN ZIJN WERK GAAT

In opstellingen gaat het erom iets wat in onze (voor)geschiedenis uit balans is geraakt weer zichtbaar te maken en het te erkennen. Zodat het een plek gegeven kan worden en de balans zich herstelt. Meestal werken we met een groep deelnemers, soms ook met matjes (de zogenaamde grondankers).

Stap 1
De vraagsteller vertelt voorafgaand alleen enkele feiten over de vraag die hij of zij inbrengt. Uit de groep van deelnemers kiest de vraagsteller intuïtief mensen die een onderdeel van het systeem gaan representeren waar het probleem vandaan komt. Dit kan een lid (of -leden) zijn of iets anders, bijvoorbeeld een symptoom. Ook kiest de vraagsteller een representant voor zichzelf. De representanten worden op een plek in de ruimte opgesteld. Zij krijgen geen nadere informatie en hoeven verder niets te doen.

Stap 2
Op het moment dat ieder een plek in de ruimte heeft gekregen, gebeurt er iets opmerkelijks. De representanten ervaren de energie op van de persoon of het symptoom waar ze voor staan. Op deze manier worden de verhoudingen en loyaliteiten in het systeem zichtbaar.

Stap 3
Vervolgens wordt duidelijk wat er moet gebeuren om te zorgen om het probleem op te lossen. Samen met de begeleider wordt wat nog niet voltooid was bijeengebracht, wat verborgen werd zichtbaar gemaakt, en wat ontbrak weer in het systeem geplaatst.

WAAROM OPSTELLINGEN MET PAARDEN?

Paarden zijn heel geschikt als deelnemers aan een (familie)opstelling. Dat komt door het natuurlijke gedrag van paarden. Een paard is een kuddedier maar ook een prooidier, dus vluchtdier. Om te kunnen overleven hebben ze bijzonder fijngevoelige antennes, ze pikken feilloos energieën op.

Elk paard voelt perfect aan welke plek het inneemt in de kudde. Ze weten precies van elkaar wie de leider is en wie de volgers zijn. Haarfijn pikken ze elkaars signalen op zonder geluid te maken. Dit is allemaal nodig om in gevaarlijke situaties effectief te kunnen reageren.

Onderling voelen paarden goed aan wanneer een kuddegenoot niet helemaal in balans is of in zijn kracht is. Ze voelen wat de kuddegenoot nodig heeft en helpen hierbij.

WAT PAARDEN DOEN IN EEN OPSTELLING

Wanneer een paard samen met een mens is, vormen zij als het ware ook een kudde. Het paard doet dan hetzelfde wat het zou doen in een groep paarden: het tast af of het veilig is. Het pikt de energie van ons mensen daarom feilloos op.

Het paard voelt in hoeverre het veilig is om een relatie met iemand aan te gaan. En welke plek hij of zij inneemt in de ‘kudde’. En dit gevoel vertaalt zich in gedrag van het paard.

Hierdoor maakt het paard het onzichtbare zichtbaar en wijst het aan wat er ontbreekt in het systeem. Een paard doet dit volkomen instinctief, zonder eigen verborgen agenda, zonder oordeel.

Een paard spiegelt op meerdere lagen (gedrag, emoties, fysieke klachten, relaties, systemen) en soms ook op meerdere lagen tegelijk. Vaak reageert het paard op iets wat aanwezig is op een heel diep niveau. Iets wat in ons onderbewustzijn zit, of wat is weggestopt, soms van generatie op generatie.

Daardoor maakt het duidelijk wat er zich wezenlijk afspeelt in het systeem van de coachee. Het paard voelt ook aan wat of wie er ontbreekt en kan iets doen om onbalans te helpen herstellen.

WORKSHOP OPSTELLINGEN MET BEHULP VAN PAARDEN.

Voel jij je vrij om je eigen weg te gaan? Of

 • heb je last van fysieke en/ of emotionele klachten die steeds terugkeren of ervaar je telkens hetzelfde probleem in je werk of privé?
 • word je telkens opnieuw geconfronteerd met dezelfde terugkerende patronen die je belemmeren?
 • ervaar je een onverklaarbaar verdriet?
 • twijfel je over bepaalde keuzes en kom je daardoor niet verder?
 • wil je meer helderheid en heling over thema’s in jouw leven?
 • wil je meer verdieping en levensvreugde ervaren?

Als je ‘ja’ zegt op een of meer van deze vragen, dan herken je misschien dit:

Het is soms alsof je in rondjes loopt. Telkens weer ervaar je dezelfde klachten, dezelfde situaties en dezelfde patronen in relaties en terugkerende gedachten en gevoelens die je belemmeren. Je snapt het niet en het lukt je niet om het te veranderen. Of je voelt je leeg en verlangt naar meer verdieping en vreugde, maar hebt geen idee hoe je dit kunt creëren.

Als jij dit zo voelt, weet dan dat het niet jouw schuld is en dat je niet de enige bent. We worden nu eenmaal allemaal onbewust gestuurd door krachten waar we geen weet van hebben.

Maar gelukkig kun je wel iets doen om dit te doorbreken. Een (familie)opstelling met paarden kan je zicht geven op dat wat jou blokkeert, wat je mist of waar je verdriet van hebt.

En als je daar zicht op krijgt, krijg je helderheid, want dan zie je opeens wat altijd onzichtbaar is geweest en dan kun je ernaar kijken. Dat geeft een nieuw perspectief en daardoor komt er beweging in. Dit gebeurt al tijdens de opstelling, dus er verandert meteen iets in het systeem.

En dat heeft verrassende effecten. Je komt los van de belemmerende patronen en obstakels in je systeem, waardoor je nieuwe ruimte krijgt en meer vrijheid ervaart om te handelen zoals dat bij jou past. En daardoor ervaar je meer rust, verdieping en plezier in je leven.

Voel je je hierdoor aangesproken? Dan is de workshop Opstellingen met paarden echt iets voor jou. Je ervaart dan in één dag wat een opstelling met paarden voor jou doet.

HOE GAAN WE TE WERK TIJDENS DE WORKSHOP FAMILIEOPSTELLINGEN MET PAARDEN?

We beginnen de dag met een kennismaking, gevolgd door uitleg over (familie)opstellingen en de rol van de paarden hierin. (Als je hier alvast wat meer over wilt lezen, verwijs ik je door naar familieopstellingen met behulp van paarden.)

Daarna gaan we oefeningen doen met representerend waarnemen.

Vervolgens is er ruimte om samen aan een aantal opstellingen deel te nemen. Dat kan als toeschouwer vanaf de zijlijn, als representant in de opstelling of als vraagsteller.

Tijdens een opstelling kijken en voelen we welke patronen er binnen jouw systeem aanwezig zijn. Hierdoor krijgt iedereen helderheid in zijn of haar persoonlijke leven en de vraagstukken die daarin een rol spelen.

Groepsgrootte: circa 10 deelnemers.
Tijdstip: 10.30 uur – circa 17.00 uur.

WAT IS JE INVESTERING?

Je investering is €135 ,-.

Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lekkers. De lunch is niet inbegrepen – neem dus zelf een lunchpakketje mee! In de agenda vind je de informatie over de data en de locaties van de workshop. Ik kan de workshop eventueel ook geven op locatie. Als je hierin interesse hebt, kun je het beste even contact met mij opnemen.

Contact     Aanmelden