Een vaak gehoorde kreet:
“EEN PAARD HOORT RESPECT VOOR MIJ TE HEBBEN, het paard luistert niet en is vervelend”. In hoeverre hebben we werkelijk respect voor een paard? Respect ontstaat als het wederzijds is. Laat een paard zijn waardigheid behouden!
Liefde en geduld
Wanneer we een wederzijdse diepe band met een paard willen opbouwen, zullen we de weg van heel veel liefde en geduld moeten bewandelen. Op deze manier ontstaat er wederzijds respect en vertrouwen. Een paard wil graag met ons samenwerken en alles voor ons doen zolang wij duidelijk zijn in wat we willen d.m.v. onze lichaamstaal en intenties. Belangrijk is dat een paard het gevraagde zowel fysiek als emotioneel kan uitvoeren.
Laat een paard kiezen
Doet een paard wat we willen omdat een paard er zelf voor kiest of doet een paard dit vanuit controle en dwang, dus omdat wij het willen? In volledige harmonie en op een natuurlijke wijze omgaan met een paard betekent met zo min mogelijk druk, spanning en inspanning werken. Hulp en dwangmiddelen achterwege laten en dus pijn en vrees vermijden.
Leer kijken door de ogen van een paard
Wist je dat we met onze ogen – door de manier waarop we kijken – al druk kunnen uitoefenen op een paard? Sommige paarden ervaren de druk door onze manier van kijken al als te veel en dat kan zich uiten in zoals wij het noemen ongewenst gedrag. Ik wil hiermee aangeven dat onbegrepen gedrag van een paard simpel te verklaren kan zijn. Hoe fijn is het voor een paard om vanuit maximale vrijheid met ons samen te werken?
Tip
Check je ademhaling eens als je samen met een paard bent of ermee aan het werken bent en volg deze een tijdje. Wanneer je bijvoorbeeld zenuwachtig en gestrest bent, adem je oppervlakkiger en sneller, borstademhaling (hoge ademhaling), hierdoor zijn je spieren ook veel meer gespannen, dit voelt een paard. Door met je aandacht bij je ademhaling te zijn zul je merken dat je ademhaling langzamer, dieper dus lager wordt, van borst naar buikademhaling. Spanningen verminderen, je spieren gaan meer ontspannen. Je komt in het hier en nu en ervaart meer rust. Een paard zal dit oppikken en ook rustiger worden en zich gaan ontspannen. Paarden zijn enorme sensitieve wezens en voelen onze stemmingen haarfijn aan.
Het is zelfs zo dat je met je ademhaling een paard tempowisselingen, overgangen en halt houden kan laten doen, zowel op de grond als op een paard, hoe mooi is dat?!
Je gaat dan in het hier en nu “spelen” met je ademhaling.
Wil je meer informatie of heb je vragen, neem gerust contact met me op!
Hartelijke groet,
Sandra Slym