LEIDERSCHAPSTRAININGEN?

Hoe zit het dan met volgerschapstrainingen?

Leiderschap
Leiderschap binnen een organisatie is het meest aan training onderhevig zijnde thema en het volgerschap minst aan training onderhevig zijnde thema. Persoonlijk vind ik dit best vreemd want zonder goede volgers, geen goede leiders.

Volgerschap
Wanneer we het maximale uit een organisatie willen halen zou juist een training voor volgers bijdragen aan een gezonde bedrijfsvoering. Daarnaast komt bij dat de meeste leiders ook weer volgers zijn (alleen degene die helemaal bovenaan staan niet). Maar ook zijn er volgers die (verborgen) leiders zijn.
Verder is het ook interessant om te kijken of een leider iemand is die leiding geeft of leiding neemt. Leiders nemen de leiding maar hebben volgers nodig die ze de leiding geven. Volgers moeten in staat gesteld worden om op een juiste wijze te volgen. Dit alles ten goede van het geheel in dit geval de organisatie.

Balans
Van nature uit zijn wij mensen volgers. Volgers bepalen wie de leiders zijn. Zo werkt dat met paarden ook, en sowieso in het dierenrijk. Paarden weten onderling van elkaar wie welke rol heeft in de kudde, zodat wanneer er gevlucht moet worden geen chaos ontstaat. Zowel leiderschap als volgerschap zijn nodig om de groep in leven te houden, te beschermen en te zorgen voor rust. In de paardenwereld heeft elk zijn taak en kwaliteit en dit draagt bij aan balans in het geheel. En in een organisatie om deze gezond te houden en het goed te laten stromen.

Het paard als spiegel
Paarden zijn uitermate geschikt om ons te spiegelen hoe wij onze plek/rol in een team/bedrijf innemen en wat er nodig is om het team/bedrijf gezond te houden. Paarden geven direct, objectief, eerlijk, confronterend, zonder oordeel, zonder eigen agenda feedback in het hier en nu.

Hartelijke groet,
Sandra Slym

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *