Lekker in je vel door Aarden met Paarden

Hoe “Aarden met Paarden” je leven kan veranderen.
Het niet lekker in je vel zitten kan er mee te maken hebben dat je niet goed geaard bent. Het niet geaard of onvoldoende geaard zijn kent eenieder wel in meer of mindere mate. Maar het speelt met name een belangrijke rol bij de moderne duiding als HSP (Highly Sensitive Person), als ook bij mensen met een diagnose zoals ADD, ADHD, PDD-NOS, hechtingsproblematiek etc. Aarden met paarden kan hierbij verbluffende resultaten brengen.

Veiligheid binnen jezelf
Voel jij je veilig binnen, en mét, jezelf of zoek jij je veiligheid buiten jezelf (omgeving)?
Wanneer we ons lichaam bewust gaan bewonen (aanwezig zijn), komen we meer en meer in contact /verbinding met onszelf. Van daaruit begint het proces van veiligheid binnen jezelf. Jezelf omarmen met alles wat er binnen je leeft. Je plezier, je vreugde, maar ook je angsten, trauma’s of pijn die je opgelopen hebt.

Het is niet altijd makkelijk. Vaak willen we wel, maar naar dat stuk gaan waar pijn zit valt vaak niet mee. We gaan het bewust en of onbewust uit de weg. We willen deze gevoelens liever niet aankijken of voelen. Diep weggestopt in ons onderbewustzijn. Dit kan zich uiten in allerlei psychische en lichamelijke klachten. Totdat je op een punt komt dat je lichaam aangeeft: stop!

Hoe zou het zijn als je in je kracht staat, je weer stevig voelt in je eigen basis, je zelfbeeld positief is, je zelfvertrouwen hebt, jezelf waardeert ongeacht hoe de omgeving over jou denkt? Je zult versteld staan van jouw eigen wijsheid, kwaliteiten en kracht. In plaats van overleven ga je leven, in het hier en nu.

Overtuigingen loslaten
Overtuigingen die je ooit voor waar hebt aangenomen ga je loslaten, overtuigingen die je ingeprent zijn door de omgeving. Je hebt ze niet meer nodig. Je gaat ontdekken dat het aangaan van het avontuur met jezelf jou bewustwording en groei brengt. Wat is er nodig om je lichaam bewust te gaan bewonen? Aarden oftewel gronden. Van je hoofd naar je buik, van je ratio naar je gevoel. Dit is je beginpunt, van hieruit trek je de wereld in met alle moois wat je in je hebt.

De hulp van paarden
Wat heeft dit nu met paarden te maken en wat kunnen zij hierin betekenen?
Paarden zijn kuddedieren, maar ook vluchtdieren (overleving). Wanneer er gevaar dreigt weten ze zonder dat er chaos ontstaat te vluchten. Ieder weet z’n plek en ieder kent z’n taak in de kudde. Ze vormen als het ware een geheel.

Wanneer een mens met een paard of paarden samen is vormen zij ook een soort van kudde. Wat paarden nodig hebben om zich te verbinden in een kudde is veiligheid. Zodra jij samen bent met een paard is het eerste wat ze doen scannen of het veilig is om met jou een verbinding aan te gaan. Wanneer jij niet lekker in je vel zit, bewoon jij niet je lichaam, je bent niet aanwezig in het hier en nu, dus ben je niet goed geaard dan wel gegrond. Er is iets wat jouw aandacht vraagt maar hoe?

Het verlangen naar balans
Het paard voelt direct dat er iets is wat aandacht vraagt. Paarden streven naar balans, immers dit is nodig voor hun overleving. Dat wat niet klopt of ontbreekt/nodig is wijzen ze aan, maken ze zichtbaar of nemen ze op zich. Ze kunnen ook het (wezenlijke) contact verbreken/niet aan gaan omdat ze zich niet veilig bij je voelen. Gedrag wat ze dan bijvoorbeeld kunnen vertonen is bevriezen (uit hun lichaam gaan), fysiek vluchten, of signalen geven die hierop lijken.

Directe feedback in het moment
Door middel van oefeningen en opdrachten samen met de paarden ga je je bewust worden van jezelf. Paarden geven jou direct feedback zonder te oordelen. Dit kan confronterend zijn maar uiteindelijk heel bevrijdend. Je gaat je lichaam weer bewonen d.m.v. aarden met paarden.

Regelmatig geef ik je de gelegenheid dit heel concreet in contact met paarden te ervaren. Dit doe ik onder andere in de workshop “Lekker in je vel door Aarden met Paarden” Klik hier  en in de workshop “(familie)opstellingen m.b.v. paarden” Klik hier

Sandra Slym

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *