Wat maakt jou krachtiger?

De bereidheid er niet meer bij te horen, maakt jou krachtiger.

In hoeverre durf je het risico te nemen er niet meer bij te horen?

Voor de meesten onder ons geeft het een fijn en veilig gevoel om ergens bij te horen en zich aan te passen aan de regels, normen en waarden van desbetreffende groep/systeem (familie, werk, school, vrienden, partners, kerk, buurt en of stad/land waar je woont etc). Maar wat als we ergens niet meer bij willen horen of ons niet meer aan de regels, normen en waarden van desbetreffende groep willen houden? Gewoon omdat het voor jou niet meer klopt? Dan komt vaak angst om de hoek kijken. Onze grote angst is namelijk afwijzing.

Ontwikkeling is eigenlijk alleen maar mogelijk als je het risico durft te nemen om ergens niet meer bij te willen horen.

Stel dat je een volgende stap in je leven wilt zetten, vraag jezelf dan eens af aan wie of wat je ontrouw gaat worden. Want Ja zeggen tegen iets nieuws is niet zo moeilijk. Echter zit er in elke Ja ook vele Nee’s.  Dus wanneer je Ja zegt tegen iets nieuws, tegen wat zeg je dan allemaal Nee? Het probleem van een volgende stap is dus niet zozeer het Ja zeggen tegen het nieuwe, maar de gevolgen van de vele Nee’s onder ogen zien en durven uit te spreken.

Als je Ja tegen iets nieuws zegt, weet je op dat moment nog niet wat je krijgt.

Dat geeft voor velen een onveilig gevoel. Maar van datgene waar je Nee tegen moet zeggen om het Ja te krijgen, weet je wel wat je eraan hebt. Je kent het immers goed. Ook al is het misschien onaangenaam. Er is dus een moment waarin je het huidige loslaat voordat je grip hebt op het nieuwe.
In zekere zin zul je dus bereid moeten zijn om je schepen achter je te willen verbranden. En juist in die bereidheid, dat nemen van het risico, het in dit vacuüm durven verkeren, schuilt de kracht van ontwikkeling.

Probeer voor jezelf deze vragen eens te beantwoorden:

Ga eens na in je leven waar je voelde dat je aan de grens kwam van het bij een groep horen, wat dreef je naar die grens? Hoe voelde dat? Kun je het nu nog in je lijf voelen? Wat heb je gedaan? Ben je binnen de grens gebleven of heb je het risico genomen om ergens niet meer bij te horen?
Hoe voelde je je nadat je een besluit daarover had genomen? Kun je dat nog voelen in je lijf?
Als je op dit moment in je leven voor belangrijke beslissingen staat, ga dan eens na:
Tegen wie of wat zeg ik Ja? Tegen wie of wat moet ik dan Nee zeggen? En hoe ga je er dan mee om? En waar haal ik de kracht vandaan om het deze keer anders te doen dan anders?

Ik hoor het graag van je!
(geïnspireerd door mijn systemisch werk m.b.v. paarden, J Stam/B Schreuder)

Hartelijke groet,
Sandra Slym

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *