Relaties bestaan omdat mensen een basisbehoefte aan contact hebben. De eerste relatie die je aangaat is met je ouders. De verbinding en liefde die je hebt ontvangen vormt de basis waarin je je verdere relaties vormt geeft. Vanaf het prille begin van jouw leven speelt je systeem van herkomst een belangrijke rol en beïnvloeden jouw functioneren en welzijn in de systemen/relaties van nu. Middels het systemisch werk word je bewust van je eigen handelen en krijgt inzicht in je onderliggende relatiedynamieken. Op die wijze krijg je zicht op het onbewuste en zicht op wat er nu speelt in je huidige relatie(s). Ook zijn er nog meer systemen van invloed op jouw huidige relatie, denk aan school, clubs, werk, geloof enzovoort.
Inzicht in je relatie(s)
Als je relatie met je (ex)partner, ouder, kind of collega niet in balans is, kun je jezelf de vraag stellen: ligt dat aan mij? Geef ik bijvoorbeeld meer dan dat ik ontvang? Zit daar een disbalans? Word je moe van deze relatie? Kost deze relatie je energie? Stel dat je meer geeft dan dat je ontvangt? Wat levert je dat op? Natuurlijk zijn er momenten dat je bv iemand door ziekte tijdelijk meer geeft dan ontvangt, dat is ook oké en daar gaat het niet over.Vaak speelt angst een grote rol in dit stuk, angst om te verliezen, angst om in de steek gelaten te worden, om niet leuk, lief en aardig gevonden te worden. Feitelijk ben je bezig om jezelf continu in de steek te laten.
Je kindertijd
Misschien heb je als kind niet kunnen ontvangen, doordat je ouder(s) emotioneel niet beschikbaar waren door omstandigheden, waardoor jij je plek als kind in het gezin niet hebt kunnen innemen. Als het ware heb jij voor je vader en/of moeder gezorgd, want wat was je onbewust bang en voelde je je onveilig. Je hebt je hierdoor groter moeten maken dan je ouders. Je deed er alles aan om liefde, erkenning te krijgen, gezien en gehoord te worden. En onbewust draag je dit nog steeds bij je, herhaal je onbewust dit patroon en trek je relatie(s) aan die dit spiegelen en geef je het mogelijk weer door aan je kinderen….etc. Maar wat als jij als kind niet hebt kunnen ontvangen, enkel maar geven? Dat is een sluippost in al je relaties. Dat is jouw manier van overleven geworden. Zo zijn er nog vele andere situaties die maken dat een relatie niet stroomt.
Balans in geven en nemen
Nog een voorbeeld is dat je in relatie bent met iemand die erg “dominant” is, of zoals mensen ze weleens labelen als narcistisch. Ook hierin spelen er dynamieken/patronen die zijn oorsprong vinden elders in je systeem. Soms gebeurt het ook dat een relatie verbroken wordt, echter kun je hem of haar niet loslaten. Dan stel ik de vraag: wat wil je zo graag vasthouden? Het schijnt je kennelijk iets op te leveren. Bij sommigen kan dit echt een verslaving zijn. Je lijkt helemaal gewend te zijn aan het probleem. Een relatie wat je zoveel energie heeft gekost gaat vaak gepaard met hele heftige gevoelens en die heftigheid brengt intensiteit in je leven die je moeilijk los kunt laten. Onbewust houd je zelf iets in stand zodat je erover blijft nadenken, om je bijvoorbeeld weer rot te voelen, zielig, boos maar ook om aandacht te krijgen van je omgeving. Wanneer je iets zo moeilijk kunt loslaten is het fijn om zicht te krijgen op het probleem zodat het opgelost kan worden en je kunt loskomen hiervan. Soms zul je onder ogen moeten zien dat je zelf ergens een steek hebt laten vallen en naar acceptatie mag gaan dat je bijvoorbeeld te weinig van jezelf hebt gehouden en teveel van hem. Accepteer dit van jezelf en vergeef jezelf. Geef alles wat je hebt gegeven aan die ander nu aan jezelf, meer zelfliefde dus. Ook hier heb ik het weer over de balans in geven en nemen waar de oorprong zit in jouw systeem van herkomst.
Middels het systemisch werk wordt helder wat de onderliggende dynamieken en patronen zijn en kijken we naar wat er nodig is zodat er weer balans ontstaat in jouw relatie(s) met jezelf en de ander (partner, kind, ouder, broer of zus, collega of leidinggevende etc.)
Op een laagdrempelige manier kennismaken met systemisch werk met hulp van paarden
Wil jij op een laagdrempelige manier kennismaken met deze wijze van werken? En sta je open voor waardevolle inzichten en positieve veranderingen? In sommige workshops maak ik gebruik van opstellingen/systemisch werk m.b.v. paarden en werk ik met verschillende representanten. Er zijn regelmatig plekken vrij voor deelname als representant aan de workshop: inzicht in je relatie(s). Lees hieronder of dit iets voor jou is.
Representant zijn
Een representant is iemand die tijdens een opstelling door de vraagsteller gevraagd wordt om een persoon of “iets” te vertegenwoordigen/representeren uit zijn of haar systeem. Om representant te zijn heb je geen specifieke ervaring of kennis nodig, wel een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding.
Een opstelling bijwonen als representant doe je in eerste instantie om degene die de vraag inbrengt te helpen om zijn of haar vraag uit te laten werken. Dit is voor de vraagsteller een heel bijzondere ervaring. Maar het levert jou als representant minstens net zoveel op! Het is namelijk niet voor niets dat jij door de vraagsteller gevraagd wordt om op een plek te gaan staan. Je krijgt antwoorden en inzichten op vragen/thema’s die ook binnen jouw systeem aanwezig zijn. En dat is dus géén toeval ;-).
Diepe uitwerking
Een opstelling werkt op een diep niveau lang door. Soms kun je het gevoel hebben dat er niet veel is gebeurd, maar ik beloof je dat je na verloop van tijd (dagen, weken, maanden en soms zelfs na een jaar) de kwartjes hoort/ziet/voelt vallen en zijn er wel degelijk dingen ten goede veranderd. Voor de duidelijkheid: Een persoonlijke vraag kan enkel ingebracht worden door vol betalende deelnemers (€ 135,-). Als representant heb je een ondersteunende rol en is je bijdrage € 75,-
Wil jij representant zijn bij de workshop inzicht in je relatie(s), dan nodig ik je uit dit eens te komen ervaren, het is echt heel bijzonder!
Hartelijke groet,
Sandra Slym