Iets belemmert me!

Iets belemmert me waardoor ik niet mijn leven kan leven zoals ik zou willen.
Systemisch werk oftewel opstellingen is geschikt wanneer je toe bent aan een verandering in je leven op zowel persoonlijk, relationeel en of zakelijk vlak.

Onzichtbare lijntjes
Bij opstellingen worden onzichtbare lijntjes die je hebt met je familie, gezin, werk (afhankelijk van de vraag, symptoom of thema) in beeld gebracht. Onbewuste verbanden, verhoudingen, blokkades, verstoringen etc worden zichtbaar gemaakt. Op die manier kom je bij de essentie van je probleem/verlangen en van daaruit ontstaat er transformatie.

Wanneer je deelneemt aan een workshop bij mij middels opstellingen, zul je vaak meteen al verandering opmerken en zeker na verloop van tijd. Echter is het niet zo dat je meteen van al je “lasten” af bent. Alhoewel ik ook terug krijg van deelnemers dat dit wel zo is. Er zijn dus soms wel meer stappen nodig dan enkel 1 workshop. Juist door het vaker doen ga je je steeds meer ont-wikkelen en brengt het je wezenlijke en blijvende verandering in de meest positieve zin.

Onze hoofden kunnen er wat van
Opstellingen zijn zo waardevol en deze verdienen het om tijd te krijgen zodat het zijn werk kan en mag doen. Je bent en blijft namelijk een tijd aan het processen.  Echter hebben we ook ons hoofd die mee wil doen en er graag mee aan de haal wil gaan. Deze wil zo graag alles analyseren en controleren. Dan heb ik het over die stemmetjes die er geweldige verhalen van kunnen maken (ego/muur/overleving).

Verbinding
Wat ik ook regelmatig tegen kom is dat er onvoldoende verbinding is met jezelf. Heb je wel eens gehoord van je innerlijk kind? Vaak klopt deze aan om gehoord en gezien te willen worden. We zijn zo goed in het vermijden van onplezierige gevoelens, vaak onbewust. We willen ze niet voelen of we hebben het afgeleerd om ze te voelen. Wat we dan doen is vluchten, onderdrukken, weg wuiven of bijvoorbeeld weg lachen. We hebben ons eigen mechanisme hiervoor ontwikkelt. Op deze manier omgaan met je onplezierige gevoelens maakt dat je niet in verbinding bent en blijft met jezelf.

De oplossing is dus dan om eerst aan de verbinding met jezelf te gaan werken, hoe vervelend, lastig en pijnlijk het ook kan zijn. Om meer geluk en vrijheid te ervaren dienen we ook de onplezierige gevoelens te ervaren. Wanneer je de moeilijke en vervelende gedachten en sensaties toe durft te laten en deze accepteert, ervaart en voelt, leer je de verbinding met je overlevingsmechanisme (hoofd/ego) meer los te laten en ontstaat er verbinding met je ware zelf. Vanuit deze verbinding is groei mogelijk en is er verbinding met anderen mogelijk. Dit maakt het wellicht begrijpelijk dat er dan meer stappen nodig zijn dan enkel eenmalige deelname.

Transformatie
Opstellingen geven dus veel inzicht, ruimte en zijn verhelderend. Ze kunnen zeer bevrijdend werken voor je. Met name als je al langer met vragen rondloopt en al het 1 en ander hebt geprobeerd. Opstellingen kunnen je gegarandeerd vooruit helpen en het zet verandering in gang, daar mag je echt op vertrouwen. Het brengt transformatie op het diepste niveau van je bewustzijn.

De effecten van opstellingen kunnen dus al snel merkbaar en zichtbaar zijn. Mensen voelen zich gaandeweg vrijer en meer zichzelf, ervaren meer geluk, plezier, rust, kracht en vertrouwen. Wanneer je de effecten niet meteen voelt, zul je na verloop van tijd ontdekken dat je toch anders handelt, reageert, denkt en voelt dan voorheen in bepaalde situaties. Op lange termijn neemt het effect alleen maar verder toe.

En nee, het is geen hocus pocus. Het is iets wat je echt moet ervaren!

Wat paarden doen in een opstelling
Wanneer een paard samen met een mens is, vormen zij als het ware ook een kudde. Het paard doet dan hetzelfde wat het zou doen in een groep paarden: het tast af of het veilig is. Het pikt de energie van ons mensen daarom feilloos op. Het paard voelt in hoeverre het veilig is om een relatie met iemand aan te gaan. En welke plek hij of zij inneemt in de ‘kudde’. En dit gevoel vertaalt zich in gedrag van het paard. Hierdoor maakt het paard het onzichtbare zichtbaar en wijst het aan wat er ontbreekt in het systeem. Een paard doet dit volkomen instinctief, zonder eigen verborgen agenda, zonder oordeel.

Een paard spiegelt op meerdere lagen (gedrag, emoties, fysieke klachten, relaties, systemen) en soms ook op meerdere lagen tegelijk. Vaak reageert het paard op iets wat aanwezig is op een heel diep niveau. Iets wat in ons onderbewustzijn zit, of wat is weggestopt, soms van generatie op generatie. Daardoor maakt het duidelijk wat er zich wezenlijk afspeelt in het systeem van de deelnemer/coachee. Het paard voelt ook aan wat of wie er ontbreekt en kan iets doen om onbalans te helpen herstellen.

Kijk voor de workshops in de Agenda.

Hartelijke groet,
Sandra Slym

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *